Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Powiatowym Centrum Edukacyjnym w Lęborku, odbył się Międzyszkolny Konkursu Gastronomiczny

mk
19 marca 2013 roku, w Powiatowym Centrum Edukacyjnym w Lęborku, odbyła się II edycja Międzyszkolnego Konkursu Gastronomicznego „Zastosowanie tradycyjnych produktów w nowoczesnej kuchni polskiej” pod patronatem Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku.

W konkursie rywalizowali uczniowie szkół branży gastronomicznej z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, Zespołu Szkół Ekonomiczno-Rolniczych w Bytowie, Powiatowego Centrum Edukacyjnego w Lęborku oraz uczniowie uczący się zawodu jako młodociani pracownicy w lokalach gastronomicznych Lęborka i regionu: restauracja „Lewinek”, Restauracja „Różana”, Punkt Gastronomiczny „Hogata”, Przedsiębiorstwo Turystyczne „Mazowsze” w Łebie, „Pałac w Poraju”.

Plebiscyt medyczny. Wyniki

Komisja konkursowa w składzie doc.dr Henryk Lewandowski (dziekan WSTiH w Gdańsku), Ireneusz Malek (szef kuchni Hotelu Neptun w Łebie) i Adam Czuba ( szef kuchni Hotelu Wodnik w Łebie) wyłonili laureatów: I miejsce egzekwo- Patrycja Misztal z PCE Lębork oraz Dariusz Wierzchowski z CKP Słupsk, II miejsce Marcin Bobrucki reprezentujący „Mazowsze” w Łebie, III miejsce Joanna Rohlender z ZSE-R w Bytowie. W podsumowaniu konkursu, przewodniczący stwierdził, iż uczniowie pokazali wysoki poziom swoich umiejętności kulinarnych, a o czołowym miejscu zadecydowały drobne niuanse.

Zobacz video:

Poprzez udział młodzieży w konkursie staramy się propagować produkty regionalne, o wysokiej jakości, z których przygotowywane są potrawy kuchni regionalnej, polskiej. Młodzież wykazała się umiejętnościami łączenia tradycyjnych receptur z nowoczesnymi trendami w gastronomii, co przejawiało się w technice sporządzenia i sposobie podania potraw, w dekoracji zgodnie z najnowszymi trendami, zastosowaniu carwingu, czyli rzeźby w warzywach lub owocach.

Jako organizator konkursu pragnę dodać, iż cieszy mnie duża inwencja twórcza przyszłych kucharzy, ich kreatywność oraz zapał do nauki wybranego zawodu. Udział uczniów w konkursach zawodowych, to jedna z najlepszych lekcji praktycznych prowadzonych pod okiem mistrzów gastronomii.

Tekst: Bożena Zanewycz

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lebork.naszemiasto.pl Nasze Miasto