Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Krępie Kaszubskiej bitwę stoczą Koła Gospodyń Wiejskich. Pojedynek na potrawy

Marcin Kapela
Marcin Kapela
Materiały organizatora
Dziś, 13 sierpnia w Krępie Kaszubskiej, w godz. 10:00-14:00 odbędzie się Piknik z Produktem Polskim, którego organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Powiatowych Zespołów Doradztwa Rolniczego. Piknik jest okręgowym etapem ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” dla powiatów lęborskiego i słupskiego. Panie przygotowują i prezentują tradycyjne potrawy regionalne. Do półfinału przechodzi maksymalnie 10 zespołów z danego województwa.

W całej Polsce odbywają się pikniki z PRODUKTEM POLSKIM, których organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Powiatowych Zespołów Doradztwa Rolniczego.

Zadaniem pań z Kół Gospodyń Wiejskich w „Bitwie Regionów” jest przygotowanie i zaprezentowanie tradycyjnej potrawy regionalnej charakterystycznej dla regionu działania KGW (z wyłączeniem deserów).

Przez potrawy regionalne rozumie się potrawy związane z danym obszarem geograficznym, które wywodzą się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w regionie.

Komisja konkursowa w I etapie ocenia danie konkursowe w zakresie przygotowania i zaprezentowania potrawy podczas wydarzenia w powiecie. Koła Gospodyń Wiejskich zajmują miejsca w rankingu wojewódzkim. Do półfinału przechodzi maksymalnie 10 zespołów z danego województwa, które zdobyły największą liczbę punktów.

W tym roku konkurs przebiega w trzech etapach. Zaplanowano eliminacje powiatowe, wojewódzkie i finał ogólnopolski. W trakcie wszystkich wydarzeń KGW zaprezentują zgłoszone potrawy regionalne, a jurorzy będą je oceniać według kryteriów wskazanych w regulaminie.

Etap I – wszystkie KGW, które prawidłowo prześlą zgłoszenie online, wezmą udział w powiatowych piknikach z PRODUKTEM POLSKIM.

Etap II – 10 KGW, które zdobędą najwyższą liczbę punktów w danym województwie, zostaną zaproszone do udziału w półfinałach wojewódzkich.

Etap III – 16 KGW, po 1 z każdego województwa, które zdobędą 1. miejsce w II etapie konkursu, zakwalifikują się do finału ogólnopolskiego.

Do udziału w VII edycji konkursu zgłosiło się 3197 Kół Gospodyń Wiejskich. Panie zaprezentują swoje dania konkursowe podczas Pikników z PRODUKTEM POLSKIM, łącznie w całej Polsce odbędzie się 227 wydarzeń.

Jest coraz więcej chętnych, aby pokibicować Paniom, posmakować lokalnych smakołyków oraz miło spędzić czas w świetnej atmosferze. To znakomita okazja do poznawania tradycji kulinarnych i odkrywania bogactwa regionalnej kuchni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lebork.naszemiasto.pl Nasze Miasto