Uczennice PCE na trzecim miejscu w konkursie gastronomicznym
I Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Literacka Kuchnia -odbył się 29.10.2014roku w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy II kucharz – Agata Mierzwa i Patrycja Potraca zajmując III miejsce, przygotowane przez nauczyciela Bożenę Zanewycz. Uczennice zainspirowane literaturą „Toskania dzień po dniu” Małgorzaty Matyjaszczyk oraz „Szarlotka pachnąca marzeniami” Iwony Czarkowskiej wykonały dwie potrawy: danie zasadnicze – Duszona polędwica po toskańsku oraz deser – Ciasteczko jabłkowe z sosem malinowym.
W konkursie wzięło udział 19 szkół z różnych stron Polski. Uczniowie w zespołach dwu osobowych, inspirując się literaturą, mieli za zadanie wykonać danie główne , deser oraz przygotować ustną prezentację dotyczącą potraw i literatury. Jury konkursu przewodniczył Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy. Uczniowie oceniani byli przez jury degustacyjne, techniczne i literackie.
W trakcie konkursu odbyły się warsztaty i pokazy dla uczniów i nauczycieli: Metody gotowania „sous – vide” – Krzysztof Wierzba, techniki carvingu – Paweł Sztenderski i Grzegorz Gniech, sposoby sporządzania pralin z czekolady – Tomasz Deker, tajniki kuchni włoskiej – Piotr Sawczenko.
PCE, ZSP
Bożena Zanewycz
Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?