MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki te stosowane są do zagęszczania zup, w tym również...
fot. lenyvavsha/123rf.com

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Śmietana i mąka pszenna

Składniki te stosowane są do zagęszczania zup, w tym również do żurku. Jednak mąka pszenna jest źródłem dużej ilości węglowodanów, które powodują nagły wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie jego nagły spadek. Takie wahania poziomu cukru we krwi prowadzą do rozregulowania pracy trzustki i zaburzeń hormonalnych. Nadmiar węglowodanów w diecie może także być przyczyną rozwoju cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości. Należy pamiętać, że oczyszczona mąka pszenna jest również składnikiem białego chleba i bułek, które stosuje się jako dodatek do żurku. To może prowadzić do nadmiaru węglowodanów i skutkować odczuwaniem senności po posiłku, a także zaburzeń trawiennych.

Śmietana dodawana do żurku zawiera z kolei duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Zwiększają one poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, a regularnie spożywane mogą prowadzić do miażdżycy oraz rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz również

Łódzkie święto piłkarskie już 9 czerwca w Skierniewicach

Łódzkie święto piłkarskie już 9 czerwca w Skierniewicach

Rewelacyjny obiad w Zawierciu? W tych 15 restauracjach można świetnie zjeść

Rewelacyjny obiad w Zawierciu? W tych 15 restauracjach można świetnie zjeść

Polecamy

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

Większość z nas nie wie, że jest zakażona groźnym wirusem. Czeka nas epidemia!

Większość z nas nie wie, że jest zakażona groźnym wirusem. Czeka nas epidemia!

Nowy program MEN dla przedszkoli. Nabór rusza już w czerwcu!

Nowy program MEN dla przedszkoli. Nabór rusza już w czerwcu!