Sanepid badał lody na Pomorzu od 1 maja 2022 r. i pobrał w sumie 120 próbek do badań mikrobiologicznych - kilkadziesiąt zostało zdyskwalifikowanych w związku z przekroczeniem liczby Enterobacteriaceae. W powiecie lęborskim pobrano do badań mikrobiologicznych 20 próbek lodów, w tym 15 próbek lodów z automatu (po 5 próbek z jednej partii w jednym automacie). Chodzi o jeden automat w gminie Miasto Lębork oraz dwa automaty w gminie Miasto Łeba. Przekroczone limity bakterii Enterobacteriaceae stwierdzono w jednym automacie w Lęborku i jednym w Łebie.
- Obecność bakterii Enterobacteriaceae stwierdzono w 12 próbkach, z tym, że przekroczenie dopuszczalnego poziomu stwierdzono w 10 próbkach
- informuje dr inż. Zbigniew Barański, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Lęborku.
Konsekwencją nieprawidłowych wyników jest ze strony sanepidu kontrola interwencyjna w celu sprawdzenia prowadzonych procesów mycia i dezynfekcji, grzywna w drodze mandatu karnego, zalecenie unieruchomienia automatu do czasu okazania prawidłowych wyników badań oraz wszczęcie postępowania w sprawie nałożenia opłat za badania mikrobiologiczne, czynności kontrolne, w trakcie których stwierdzono nieprawidłowości.
Obecność bakterii w lodach lub przekroczenie ich dopuszczalnej liczby świadczy m.in. o niewłaściwie przeprowadzonej dezynfekcji, niewystarczającym umyciu m.in. urządzeń do przygotowania lodów, ale też braku kontroli wewnętrznej w punkcie sprzedaży.
Enterobacteriaceae występują naturalnie w jelicie grubym człowieka i nie są wówczas bakteriami chorobotwórczymi. Ale w przypadku spożycia produktu, w którym się znajdują, mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe (m.in. ból brzucha, wymioty, biegunkę, gorączkę). Mogą być szczególnie groźne dla osób z obniżoną odpornością.
Lody na Pomorzu - 2022
Dziesięć próbek, które nie spełniły norm, pochodzi z powiatu lęborskiego, poza nimi w powiatach bytowskim i człuchowskim po 10 próbek oraz w mieście Gdańsk, powiecie słupskim, nowodworskim, kwidzyńskim, starogardzkim - po 5 próbek.
- Badania mikrobiologiczne lodów z automatu przeprowadzane są na obecność bakterii Salmonella spp, liczbę Listeria monocytogenes, liczbę Enterobacteriaceae. Z jednego automatu do badań mikrobiologicznych pobiera się 5 próbek w celu oceny partii. Obecność Salmonelli, przekroczona liczba Listerii monocytogenes lub Enterobacteriacae może wywołać zakażenie pokarmowe. Szczególnie wrażliwymi grupami społeczeństwa na zakażenia pokarmowe są dzieci i ludzie starsi
- informuje Anna Obuchowska, zastępca Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
Anna Obuchowska tłumaczy również, że przedsiębiorcy, u których pobrano próbki lodów nie spełniające kryteriów mikrobiologicznych, ponoszą opłaty za kontrole i za przeprowadzone badania. Za nieprzestrzeganie dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych w przygotowywaniu i sprzedaży lodów z automatu nakładane są mandaty karne, wydawane są decyzje lub zalecenia dotyczące poprawy warunków produkcji i powtórne badanie lodów. Możliwe jest również wydanie decyzji unieruchamiającej automat do lodów.
W ubiegłym roku sanepid też stwierdził podobne nieprawidłowości. Na Pomorzu skontrolowano 101 automatów, przeprowadzając 117 kontroli i rekontroli, w tym 2 kontrole interwencyjne. Pobrano w sumie 140 próbek, z czego 70 uległo dyskwalifikacji w związku z przekroczeniem liczby Enterobacteriaceae. Wówczas najwięcej próbek z przekroczoną liczbą baterii stwierdzono w powiecie nowodworskim (15 próbek), natomiast w powiatach miejskich Gdańsk, Gdynia, Sopot, powiecie kartuskim i puckim po 10 i próbek 5 w lęborskim.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?