Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rekordowo wysokie ceny warzyw na rynku. Będzie jeszcze drożej ?

Ewa Andruszkiewicz
Drogi jest również seler. Jego cena wzrosła w ciągu roku o prawie 20 proc. W kwietniu 2018 r. za 1 kg selera płaciliśmy 2,47 zł, a w tym samym czasie w br. - 2,96 zł
Drogi jest również seler. Jego cena wzrosła w ciągu roku o prawie 20 proc. W kwietniu 2018 r. za 1 kg selera płaciliśmy 2,47 zł, a w tym samym czasie w br. - 2,96 zł 123rf
Wszystko wskazuje na to, że nie tylko masło i pietruszka, ale też ziemniaki, cebula czy kapusta staną się wkrótce towarem luksusowym, na który stać będzie jedynie najbogatszych. Już i tak rekordowo wysokie ceny warzyw - zdaniem ekspertów ds. handlu i rynku detalicznego, poszybują dalej w górę. Najdrożej ma być w pierwszym kwartale 2020 roku. Kliknij w zdjęcie i zobacz szczegółowe informacje.

Jeszcze dwa lata temu za kostkę masła płaciliśmy na Pomorzu 5,02 zł. Choć już wtedy narzekaliśmy, że to drogo, dziś ciężko znaleźć sklep, gdzie jej cena nie przekracza 7 zł.

Dużo więcej niż dotychczas płacimy też za warzywa. 1 kg ziemniaków w kwietniu 2017 r. kosztował 1,20 zł, w tym samym czasie w 2018 r. - 1,46 zł, a w kwietniu br. - 2,61 zł. Droższa jest też marchew i cebula. 1 kg tej pierwszej można było dostać w 2017 r. za 1,80 zł, w 2018 r. - za 2,91 zł, a teraz - za 3,18 zł. Na przestrzeni dwóch ostatnich lat cena za 1 kg cebuli wzrosła z kolei z 2,26 zł do 3,85 zł.

Jak wynika z danych GUS, droższy niż kilkanaście miesięcy temu jest obecnie również chleb (w kwietniu 2017 r. za bochenek płaciliśmy 2,14 zł, w tym samym czasie w 2018 r. - 2,29 zł, a w kwietniu br. - 2,62 zł), mięso wołowe (jego cena za 1 kg wzrosła od 25,51 zł w 2017 r. do 29,51 zł w br.), a także mięso wieprzowe (w kwietniu 2017 r. kosztowało 18,21 zł za 1 kg, w tym samym czasie w 2018 r. - 18,90 zł za 1 kg, a w kwietniu br. - 21,27 zł za 1 kg).

- Takiej drożyzny dawno u nas nie było. Ugotowanie zwykłego rosołu staje się powoli prawdziwym cenowym wyzwaniem, zwłaszcza dla starszej osoby, takiej jak ja, która musi utrzymać się tylko z emerytury - mówi 72-letnia pani Wanda, którą spotykamy na gdyńskiej hali targowej. - Za warzywa, które kiedyś były tanie jak barszcz, a więc cebulę, kartofle, włoszczyznę trzeba dziś zapłacić więcej niż za produkty, które z kolei do niedawna uchodziły za luksusowe. Kto to w ogóle widział, żeby pietruszka była droższa od ananasa - dodaje.

Z danych o kształtowaniu się wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych w 2018 r. wynika, że ceny żywności i napojów bezalkoholowych w woj. pomorskim w stosunku do 2017 r. charakteryzowały się najwyższym wzrostem w kraju. Wzrosły one średnio o 3,5 proc. (w kraju - 2,6).

- Podobna sytuacja miała miejsce w 2016 r. w odniesieniu do 2015 r. Warto zauważyć, że na przestrzeni lat 2013-2018 spadek cen towarów i usług konsumpcyjnych, w tym żywności w skali roku miał miejsce w kraju jak i w poszczególnych województwach tylko w 2014 i 2015 r. - komentuje Zbigniew Pietrzak z Urzędu Statystycznego w Gdańsku. - W kwietniu 2019 r. w województwie pomorskim ceny detaliczne większości analizowanych artykułów żywnościowych były wyższe niż w analogicznym okresie 2018 r. Podrożały m.in. ziemniaki (o 78,8 proc.), cebula (o 57,8), cukier (o 19,5), chleb pszenno-żytni (o 14,4), mięso wieprzowe bez kości - schab (o 12,5), marchew (o 9,3) oraz ser dojrzewający (o 3,8). Odnotowano również spadki cen m.in. jabłek (o 34,5), pomarańczy (o 11,4), ryżu (o 0,8), kurcząt patroszonych (o 2,5), a także sera twarogowego (o 2,6).

Warto dodać, że w naszym regionie średnia cena w kwietniu br. za 1 kg mięsa wieprzowego bez kości - schabu (21,27 zł) była jedną z najwyższych w kraju. Więcej płacili jedynie konsumenci z województwa świętokrzyskiego. Natomiast cena jabłek i ziemniaków była u nas najwyższa w kraju i wynosiła odpowiednio: 2,62 zł za 1 kg i 2,61 zł za 1 kg.

- Jeszcze wyższą dynamikę zmian cen detalicznych opisywanych artykułów spożywczych odnotowano porównując ich ceny z kwietnia br. roku z cenami z kwietnia 2013 r. Na przestrzeni tych sześciu lat najbardziej wzrosły ceny warzyw, takich jak cebula i ziemniaki - ponad dwukrotnie (cebula z 1,76 zł za 1 kg do 3,85 zł, a ziemniaki z 1,23 zł za 1 kg do 2,61 zł). Warto jeszcze wskazać na znaczny wzrost cen m.in. marchwi (o 51,4 proc.), masła (o 36,5) oraz chleba pszenno-żytniego (o 18,6) - podsumowuje Zbigniew Pietrzak.

Zła wiadomość jest taka, że już i tak rekordowo wysokie ceny znów poszybują wkrótce w górę. Aż 3 proc. - tyle według ekonomistów Credit Agricole wyniesie wskaźnik inflacji w pierwszym kwartale 2020 roku. Zdaniem ekspertów z PKO BP będzie jeszcze gorzej - szacują wzrost cen o 3,5 proc.

- Podnieśliśmy naszą prognozę inflacji w latach 2019-2020. Rewizja w górę wynika z uwzględnienia trzech czynników: wyższej dynamiki cen żywności, planowanego uwolnienia cen energii dla przedsiębiorstw oraz wprowadzenia podatku handlowego. Wyższa ścieżka cen żywności w znacznym stopniu wynika z silniejszego od naszych wcześniejszych oczekiwań wzrostu cen wieprzowiny będącego skutkiem wyraźnego spadku jej światowej podaży ze względu na rozprzestrzeniający się ASF w Chinach. Uważamy, że rosnące ceny wieprzowiny będą w kolejnych miesiącach oddziaływały w kierunku wzrostu cen pozostałych gatunków mięsa, w szczególności drobiu - komentuje Krystian Jaworski, starszy ekonomista z Departamentu Analiz Makroekonomicznych w banku Credit Agricole. - Dodatkowymi czynnikami stojącymi za rewizją ścieżki żywności w górę są prognozowana przez nas wyższa dynamika cen owoców związana z wiosennymi przymrozkami, a także oczekiwane przez nas wprowadzenie podatku handlowego - dodaje.

Zdaniem ekspertów, podatek handlowy i uwolnienie cen energii nastąpią już w trzecim kwartale br.

- Szacujemy, że łączny wpływ tych dwóch czynników będzie oddziaływał w kierunku podniesienia ścieżki inflacji bazowej o 0,4 pkt. proc. przez cztery kwartały - kontynuuje Krystian Jaworski. - W naszym scenariuszu zakładamy, że ceny prądu dla gospodarstw zostaną uwolnione w 2020 r., co wyraźnie podbije dynamikę cen nośników energii w pierwszym kwartale. Zarysowane powyżej czynniki będą oddziaływały w kierunku stopniowego wzrostu inflacji ogółem do lokalnego maksimum na poziomie 3 proc. - dodaje.

Podobnego zdania są ekonomiści PKO BP. Jak wynika z przygotowanego przez nich pod koniec maja br. raportu, szczyt inflacji w Polsce pojawi się na początku przyszłego roku i wyniesie rekordowe 3,5 proc.

POLECAMY NA STREFIE BIZNESU:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Rekordowo wysokie ceny warzyw na rynku. Będzie jeszcze drożej ? - Pomorskie Nasze Miasto

Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto