Spis treści
Miniaturowe przekąski na imprezę
Na domówkach najlepiej sprawdzają się przekąski „na jeden kęs”. Możemy po nie chwycić między tańcem a dyskusją ze znajomymi. Przekąski serwowane podczas przyjęcia powinny być lekkostrawne, ale i pożywne, aby pozwalały na zabawę do białego rana.
Co ugotować na domówkę
Przygotowanie jedzenia na domówkę warto rozpocząć odpowiednio wcześnie. Zaplanujmy menu i zróbmy listę zakupów, aby nic nas nie zaskoczyło. Ponieważ serwowane przekąski muszą wytrzymać w doskonałym stanie przez długie godziny, warto postawić na takie, których nie trzeba spożywać od razu po przygotowaniu, ale w temperaturze pokojowej.
Oprócz doskonale znanych koreczków, na domówce sprawdzą się także kanapeczki podawane na krakersach, które nie zmiękną tak szybko, jak zwykła bagietka.
Można także przygotować domowe nachosy, czyli upieczone trójkąciki z gotowych placków tortilli. Można je swobodnie maczać w różnego rodzaju dipach, np. serowym lub barbeque. Sprawdzą się także jako dodatek do różnego rodzaju past, hummusów i sałatek.
Jak zaplanować menu
Podczas planowania menu na domówkę, w pierwszej kolejności należy zadbać o najwyższej jakości produkty, ponieważ z nimi nawet słaby przepis może się udać!
Patrzmy na etykietę, która powinna zawierać minimum składników. Zwróćmy też uwagę na opakowanie, by jak najdłużej zachować ich świeżość i najwyższą jakość.
– Dzięki serom żółtym plasterkowanym zamykanych w opakowaniach typu „open-close” mamy gwarancję najwyższej świeżości – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. - Nowoczesne opakowania pozwalają nie tylko na dłuższe przechowywanie żywności, ale także utrzymanie ich naturalnego smaku i aromatu. Dojrzewające sery żółte są produktem szczególnie narażonym na ich utratę.
Przepis na wytrwane pączki znajdziecie w galerii!
Karnawał – idealny czas na nowe smaki
Składnikami, za pomocą których możemy zaimponować naszym gościom, są rożnego rodzaju owoce morza. Koktajle z krewetek, mule lub ostrygi podawane w muszelkach, czy sałatki z podsmażonymi kalmarami brzmią luksusowo a ich przygotowanie wcale nie wymaga wiele czasu.
Sprawdzonym przepisem na wykorzystanie owoców morza w niebanalnej formie są Verinki z żółtym serem i krewetkami. Ta niebanalna przekąska rodem z Francji jest podawana w kieliszkach. Składa się z kilku warstw, uzupełniających się pod względem smaku.
Verinki z żółtym serem i krewetkami
Składniki:
- 20 dag żółtego sera Podlaskiego Mońki
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 50 ml śmietany 18%
- pęczek szczypiorku
- 10 krewetek
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ser i marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Krewetki lekko podsmażyć na maśle z małą ilością czosnku. W małych kieliszkach układać warstwami: ser, marchewka, jajko, śmietana, szczypiorek, krewetka.
Przepisy na domówkę
Kliknijcie w galerię a znajdziecie łatwe przepisy na imprezę karnawałową.
CZYTAJ TAKŻE: Tajemnica długowieczności. Naukowcy zdradzają nawyki, które wydłużają życie. Poznaj sekret długiego życia
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?