MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gęś pomorska pieczona...
fot. 123rf

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

Gęś pomorska pieczona

Gęś pieczona w całości. Z zewnątrz przyrumieniona skórka, w środku widoczne kawałki jabłek. Smak: aromat owocowo-mięsny.

Hodowla gęsi na Pomorzu zwłaszcza lokalnych ras: pomorskiej czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich, była niegdyś bardzo rozpowszechniona. Gęsi były łatwe w hodowli i wszechstronnie użytkowane: dostarczały mięsa, smalcu, puchu i pierza. Gęsinę spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych. Tradycja przyrządzania gęsiny utrzymuje się nadal wśród mieszkańców Kaszub.

Zobacz również

Kaskaderzy, akrobaci i iluzjoniści. Cyrk Korona wystąpi w Starachowicach

NOWE
Kaskaderzy, akrobaci i iluzjoniści. Cyrk Korona wystąpi w Starachowicach

Kaskaderzy, akrobaci i iluzjoniści. Cyrk Korona wystąpi w Skarżysku-Kamiennej

NOWE
Kaskaderzy, akrobaci i iluzjoniści. Cyrk Korona wystąpi w Skarżysku-Kamiennej

Polecamy

„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Rozmowa z byłą zakonnicą, która była w wojsku

ROZMOWA
„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Rozmowa z byłą zakonnicą, która była w wojsku

Jak zobaczyć aurę i co oznacza jej kolor? Wystarczy chwila, aby poznać tę tajemnicę

HIT DNIA
Jak zobaczyć aurę i co oznacza jej kolor? Wystarczy chwila, aby poznać tę tajemnicę

To dlatego po odchudzaniu dopada cię  „efektu joje”.  Winny jest ten czynnik

To dlatego po odchudzaniu dopada cię „efektu joje”. Winny jest ten czynnik