MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie...
fot. anetagu/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Zakwas buraczany i sok z kiszonych buraków

Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie zabarwiona zalewa solankowa nazywana zakwasem to równie cenne źródło zarówno dobroczynnych bakterii mlekowych, jak i buraczanych antyoksydantów. Buraki kisi się na surowo z dodatkiem czosnku, a najczęściej też ziela angielskiego liści laurowych, po zalaniu soloną wodą i dodaniu startera – może pochodzić z kiszonych buraków, ale także innych warzyw, np. ogórków, kapusty czy selera. Fermentowane buraki działają krwiotwórczo, wspomagają trawienie, pobudzają perystaltykę jelit i wspomagają odtruwanie organizmu z toksyn.

Zobacz również

Romanczuk przed meczem z Ukrainą: Oto najsilniejsze strony naszego rywala

Romanczuk przed meczem z Ukrainą: Oto najsilniejsze strony naszego rywala

Zmarł żołnierz ranny na polsko-białoruskiej granicy

Zmarł żołnierz ranny na polsko-białoruskiej granicy

Polecamy

Dziś w nocy niebie zobaczymy Kosmiczny Pociąg! Kiedy dokładnie się pojawi?

Dziś w nocy niebie zobaczymy Kosmiczny Pociąg! Kiedy dokładnie się pojawi?

Szczepić trzeba nie tylko dzieci. Jest kalendarz szczepień dla dorosłych

Szczepić trzeba nie tylko dzieci. Jest kalendarz szczepień dla dorosłych

Jak zmienia się podejście Polaków do planowania wakacji?

Jak zmienia się podejście Polaków do planowania wakacji?