Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Młoda kapusta na obiad. Wyborne przepisy Dominiki Wójciak, zwyciężczyni MasterChefa. Zupa pho, kapusta duszona i kimchi

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Młoda kapusta w przepisach Dominiki Wójciak. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć jak wyglądają potrawy.
Młoda kapusta w przepisach Dominiki Wójciak. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć jak wyglądają potrawy. Andrzej Banaś/PolskaPress/Dominika Wójciak
Młoda kapusta ma teraz swój czas i warto ją wykorzystać. Dominika Wójciak, autorka książki „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” przedstawia inspirujące przepisy m.in. na obiady. W jednym z rozdziałów główną rolę gra właśnie młoda kapusta. Wypróbuj przepisy zwyciężczyni programu „MasterChef” na zupę pho z kapustą i pieczarkami, młodą kapustę duszoną z białym winem i makiem oraz kimchi z młodej kapusty z czosnkiem niedźwiedzim. Niebo w gębie!

Spis treści

Warzywa w kuchni Dominiki Wójciak, czyli pysznie i zdrowo

Dominika Wójciak jest zwyciężczynią 3. edycji programu „MasterChef” w 2015 roku. Pochodzi z miejscowości Sidziny, w województwie małopolskim. Laureatka programu opublikowała kilka książek kucharskich: „Kulinarne opowieści”, „Ziarno”, „Warzywo.100 sposobów na jarzynę”, a także najnowszej - „Jednogarnkowa Jarzynova” z przepisami na wegetariańskie dania. Na swoim instagramowym profilu „Jarzynova” przedstawia sposoby na pyszną kuchnię roślinną. Obecnie obserwuje ją 67 tysięcy osób. Nam zwyciężczyni MasterChefa poleciła przepisy z młodą kapustą w roli głównej.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia dań Dominiki Wójciak

Młoda kapusta - właściwości odżywcze

Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach produktu mamy około 40 kalorii. Młoda kapusta to także świetne źródło witaminy C, K, A i E. Wspiera organizm w walce z przeziębieniami, a regularne spożycie kapusty wzmacnia odporność. Ponadto jedząc młodą kapustę dostarczamy organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak:

  • potas,
  • mangan,
  • siarka,
  • fosfor,
  • wapń,
  • żelazo.

Młoda kapusta - zastosowanie

W maju najchętniej sięgamy po młodą kapustę. Można ją przygotować w formie zasmażanej, z koperkiem lub po prostu gotowaną. Młoda kapusta znakomicie smakuje z okrasą. Warto przygotować ją z:

  • kiełbasą,
  • boczkiem,
  • śmietaną.

Młoda kapusta to także świetny składnik do bigosu, łazanek a także jako składnik domowej surówki. Z młodej kapusty można też zrobić kapuśniak, farsz do naleśników lub użyć jako składnik do placków ziemniaczanych.

Przepisy z młodą kapustą od zwyciężczyni programu „MasterChef”

Dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal prezentujemy 3 przepisy z książki „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę". Wśród nich są inspiracje łączące kuchnię azjatycką z kuchnią wegetariańską. Między innymi zupa pho z kapustą i pieczarkami, młoda kapusta duszona z białym winem i makiem oraz kimchi z młodej kapusty z czosnkiem niedźwiedzim.

Przepisy udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Młoda kapusta na obiad. Wyborne przepisy Dominiki Wójciak, zwyciężczyni MasterChefa. Zupa pho, kapusta duszona i kimchi - Strona Kuchni

Wróć na lebork.naszemiasto.pl Nasze Miasto