Zakład produkcji spożywczej powstanie w byłej drożdżowni w Maszewie. To oznacza nowe miejsca pracy. "Dziennik Słupski" jako pierwszy podaje tę informację.
Przypomnijmy, że zakład został zlikwidowany przez francuskiego właściciela, koncern Lesaffre Bio-Corporation w październiku ubiegłego roku. Na bruk poszło 110 pracowników, głównie z gminy Cewice. Lesaffre stwierdziło, że przyczyną upadku maszewskiego oddziału jest jego słaba rentowność i niespełnianie wymogów ekologicznych. Firma zapewniała, że postara się pomóc zwolnionym pracownikom w znalezieniu zatrudnienia. Mówiono nawet o przekazaniu im zakładu, o ile pracownicy zgodzą się go przejąć na uruchomienie własnej produkcji.
- Po prawie roku mogę powiedzieć, że wszystkie negocjacje się wkrótce zakończą - stwierdza Dariusz Chyży, były prezes maszewskiego oddziału Lesaffre, obecny likwidator. - Zabudowania zostaną przekazane nowemu inwestorowi do 31 lipca. Ruszy w nich działalność związana z produkcją żywności.
Nowym podmiotem, który przejmie zakład, jest spółka byłych pracowników. Jej główny założyciel Jerzy Pernal, nie chciał zdradzić nam zbyt wiele.
- We wrześniu będę mógł powiedzieć coś więcej, na razie dogrywamy wszystkie szczegóły - mówi Pernal.
Ile pracowników zatrudni firma, na razie nie wiadomo. Na pewno nie będzie to cała załoga byłej drożdżowni. Na działalność zostanie prawdopodobnie wykorzystane tylko część obiektów, pozostałe będą wydzierżawione.
- Inwestorzy zwrócili się do mnie o przyznanie ulg podatkowych dla nowo powstającej firmy - informuje Grzegorz Palasz, wójt gminy Cewice.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?