Lębork. Dzień otwarty, zorganizowany z okazji jubileuszu 20 lat działalności lęborskiej fabryki Farm Frites Poland, był jedyną okazją poznania procesu produkcji nie tylko frytek, ale także placków i płatków ziemniaczanych. W sobotę fabrykę odwiedziło prawie 500 osób.
Czytaj również:Dzień otwarty w Farm Frites
Podzieleni na grupy, podczas godzinnej wycieczki z przewodnikiem, mogli zobaczyć, jak produkuje się frytki od przyjęcia ziemniaków, przez ich mycie, płukanie i obieranie, cięcie i sortowanie, blanszowanie, suszenie i wstępne podsmażanie,chłodzenie i zamrażanie, pakowanie, sortowanie i wreszcie wysyłkę. Na końcu była degustacja frytek, a dla najmłodszych konkursy i zabawy.
Czytaj również:Gmina wicko rozsyła ważne sms-y
- To było duże wyzwanie organizacyjne, w które było zaangażowanych kilkudziesięciu pracowników. Wspaniały dzień i mamy nadzieję, że nasi goście zgodzą się nami - mówi Katarzyna Majchrzak, rzecznik prasowy. Otwarcie fabryki i uruchomienie linii produkującej frytki nastąpiło jesienią 1994 r. W lipcu 2004 r. ruszyła linia placków, 7 lat później linia płatków. Obecnie w FFP pracuje ponad 190 osób i przerabianych jestok. 200 tys. ton ziemniaków.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?