Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Łeba. Jak było w pierwszą niedzielę po "odmrożeniu" gastronomii? Gdzie można było usiąść i zjeść?

Marcin Kapela
Marcin Kapela
To była pierwsza niedziela (24.05) po tym, jak 18 maja "odmrożono" gastronomię. Mieszkańcy i turyści mogli zasiąść w ogródkach restauracyjnych, na sali w restauracji, barze, kawiarni. Po porannych opadach po południu pogoda już dopisała. Jak było w słoneczne popołudnie w Łebie?

Trzeci etap "odmrażania" gospodarki w Polsce rozpoczął się 18 maja 2020 roku. Zostały poluzowane kolejne ograniczenia związane z epidemią koronawirusa. Od tego dnia można pójść do restauracji i kawiarni.

TE ZASADY OBOWIĄZUJĄ W GASTRONOMII

Od 18 maja 2020 r. możemy spożyć posiłek zarówno w tzw. ogródkach restauracyjnych, jak i na sali w restauracji, barze, kawiarni czy w food court (czyli w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej w centrach handlowych). Obowiązują jednak określone limity miejsc oraz wymogi dotyczącego odległości.
2. Między stolikami (licząc od krańca blatów) powinno być 2 m odległości. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika. Goście siedzący przy osobnych stolikach muszą zachować dystans co najmniej 1,5 metra.
3. W restauracji, barze czy kawiarni obowiązuje limit gości. Na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2.
4. W przypadku kelnerów i pozostałej obsługi (np. kasjerzy) zaleca się noszenie maseczek oraz rękawiczek, lub każdorazowo dezynfekować ręce po wykonanej usłudze.
5. Będzie obowiązywała dezynfekcja rąk przez klientów przy wejściu na teren lokalu. W środku lokalu zostaną udostępnione dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.
6. Minimum co 15 minut należy dezynfekować powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci (z wyłączeniem podłogi).
7. Noszenie osłon ust i nosa oraz rękawiczek w przypadku gości lokalu gastronomicznego zajmujących miejsca siedzące i w trakcie konsumpcji nie jest wymagane.
8. Klienci restauracji nie mogą korzystać z bufetów samoobsługowych. Należy wyłączyć z użycia przestrzenie samoobsługowe, w tym bary sałatkowe, bufety oraz dozowniki do samodzielnego nalewania napojów.
9. Wymagana jest każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu gastronomicznego przy danym stoliku. Po zakończonej dezynfekcji stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”.
10. Dodatki takie jak cukier czy serwetki nie będą dostępne w przestrzeni wspólnej. Będą wydawane bezpośrednio do zamówienia przez obsługę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lebork.naszemiasto.pl Nasze Miasto