W skrócie
Bakłażan jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Po zgrillowaniu, obsmażeniu na patelni lub upieczeniu w piekarniku plastry nabierają elastyczności i można je łatwo zwijać. Jednym z ciekawszych i wypełnionych smakiem przepisów jest ten na roladki z bakłażana z serem feta. Ten przysmak przed podaniem roladki z bakłażanem można schłodzić w lodówce.
Roladki z bakłażana z serkiem feta – prosty przepis
Liczba porcji: na 20 roladek
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 120 g fety,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka olejem rzepakowym,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem.
Jak zrobić roladki z bakłażana?
Sposób przygotowania:
- Na początku bakłażana umyłam i pokroiłam na cienkie przy pomocy mandoliny. Można to także zrobić ostrym nożem
- Następnie ułożyłam na papierze do pieczenia i posmarowałam olejem rzepakowym.
- Plastry bakłażana piekłam przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
- W tym czasie fetę rozdrobniłam z jogurtem naturalnym, czosnkiem, czarnym pieprzem i suszonymi pomidorami.
- Upieczone plastry bakłażana nadziewałam doprawionym serem feta i układałam na talerzu.
- Aby roladki lepiej się trzymały, można nadziać je na wykałaczki.
Roladki z bakłażana z twarożkiem
Dietetyczne roladki z bakłażana nie tylko smakują ze słonymi serami takimi jak feta. Zachęcam, aby wypełnić je także twarożkiem rozdrobnionym ze śmietaną i wymieszaną z czosnkiem. Do takiego twarożku znakomicie sprawdzi się posiekany szczypiorek, natka pietruszki lub tymianek.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?