Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Biesiady u Chrobrego...
fot. Jan Matejko, Koronacja pierwszego króla Polski, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Biesiady u Chrobrego

Biesiady zwykle związane były ze świętami, uroczystościami rodzinnymi lub przyjmowaniem darzonych szacunkiem gości. Najwcześniejszym przykładem tego typu opisanej uczty było przyjęcie wydane podczas Zjazdu Gnieźnieńskiego, które wywarło wrażenie na cesarzu Ottonie III. Gall Anonim opisywał:

Przygotował [Bolesław Chrobry] na przybycie cesarza przedziwne cuda (…) urządzając podczas trzech dni (…) prawdziwe królewskie i cesarskie biesiady.

Same potrawy zapewne nie różniły się znacząco od tych serwowanych na stołach Mieszka I. Wiadomo, że codziennie na stołach królewskich Chrobrego gościły mięsiwa, ryby i ptactwo.

Zobacz również

Pisarz z Opola najlepszym autorem w całej Polsce. Jak komentuje to Remigiusz Mróz?

Pisarz z Opola najlepszym autorem w całej Polsce. Jak komentuje to Remigiusz Mróz?

Stal gorsza od Indykpolu w pierwszym meczu o 7. miejsce w PlusLidze

Stal gorsza od Indykpolu w pierwszym meczu o 7. miejsce w PlusLidze

Polecamy

Mówił, że idzie pobiegać. Od kilku dni nie ma z nim kontaktu

Mówił, że idzie pobiegać. Od kilku dni nie ma z nim kontaktu

Groźny wypadek na Podhalu. Są osoby ranne

Groźny wypadek na Podhalu. Są osoby ranne

Do Krakowa popłynęło ponad 800 tys. złotych z funduszy UE. Na co?

Do Krakowa popłynęło ponad 800 tys. złotych z funduszy UE. Na co?