MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Krówki to cukierki, które i dzisiaj cieszą się...
fot. domena publiczna

Czy pamiętasz te desery z PRL? Wiele z nich nadal kusi smakiem! Zobacz unikalne przepisy!

Domowe krówki

Krówki to cukierki, które i dzisiaj cieszą się popularnością, ale mało kto robi je w domu.

Składniki:

- 1 l mleka,
- 1 kg cukru,
- 50 g orzechów włoskich.
- 100 g masła.

Wykonanie:

Mleko przelej do rondelka z grubszym dnem. Dodaj do niego cukier i zagotuj, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie, gdy zacznie brązowieć, dodaj masło. Kiedy masa na krówki zacznie gęstnieć, dodaj do niej pokrojone orzechy włoskie. Wszystko wymieszaj do połączenia składników.

Przygotuj naczynie. Blachę wyłóż folią spożywczą. Wylej gotową masę krówkową do przygotowanego pojemnika. Odstaw ją do całkowitego stężenia (po ostygnięciu można włożyć do lodówki). Gotową masę pokrój w kostkę.

Zobacz również

Dzień Dziecka w Grzmucinie. Zbierano pieniążki dla Stasia [ZDJĘCIA]

NOWE
Dzień Dziecka w Grzmucinie. Zbierano pieniążki dla Stasia [ZDJĘCIA]

Wypadek w północnej Wielkopolsce. Dwie osoby trafiły do szpitala

Wypadek w północnej Wielkopolsce. Dwie osoby trafiły do szpitala

Polecamy

Więcej małych oddziałów. Klasy jednoosobowe to przyszłość polskiej szkoły?

Więcej małych oddziałów. Klasy jednoosobowe to przyszłość polskiej szkoły?

Epidemia e-papierosów w polskich szkołach. Trzeba bić na alarm!

Epidemia e-papierosów w polskich szkołach. Trzeba bić na alarm!

Koziorożcu, Rybo i Skorpionie! Najbliższe dni nie będą dla ciebie dobre

TYLKO U NAS
Koziorożcu, Rybo i Skorpionie! Najbliższe dni nie będą dla ciebie dobre