Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Zobacz również

Kto wygra wybory do Parlamentu Europejskiego? Najnowsza prognoza

Kto wygra wybory do Parlamentu Europejskiego? Najnowsza prognoza

Po 10 latach w Sopocie mogą być koszykarskie medale!

NOWE
Po 10 latach w Sopocie mogą być koszykarskie medale!

Polecamy

Skargi na lekarza lęborskiego SOR. Dyrekcja rozwiązała z nim kontrakt

Skargi na lekarza lęborskiego SOR. Dyrekcja rozwiązała z nim kontrakt

Rowery za darmo? Nowa metoda oszustów zbiera żniwa

Rowery za darmo? Nowa metoda oszustów zbiera żniwa

Wypalenie macierzyńskie niszczy od środka. Co to takiego i jakie są objawy? Sprawdź

Wypalenie macierzyńskie niszczy od środka. Co to takiego i jakie są objawy? Sprawdź