W czasie transportu do indyjskich kolonii musiało przetrwać bardzo długa podróż morską, w skrajnie trudnych warunkach, dlatego aby zabezpieczyć je i w naturalny sposób zakonserwować silnie je chmielono. Z podobnych przyczyn zawierało też dużą dawkę alkoholu.) piwo bardzo goryczkowe, ale jednocześnie wysoko aromatyczne, dzięki użyciu amerykańskich odmian chmieli, które nadają piwu nuty kwiatowe, sosnowe, cytrusowe. Należy dodać, o czym większość społeczeństwa nie wie że piwa nie robi się z chmielu, jest on tylko jednym z jego składników, traktowanym jak przyprawa.
A jeśli chodzi o imprezę związaną z tym piwem to owszem planujemy będzie Tomasz Rogaczewski sędzia piwny piwowar domowy a przy okazji osoba mocno związana z Ale Browarem która będzie opowiadać o tym skąd pomysł na taki projekt co zrobili i maja zamiar zrobić jeszcze w temacie piwa w Polsce opowie tez pewnie dużo o piwie którego będziemy mieli premierę
W Polsce rozpoczyna się piwna rewolucja, ludzie maja dość płaskiego/matrycowego/jednowymiarowego/nijakiego (do wyboru) smaku piwa z dużych koncernów. Zaczynają traktować piwo już nie jako alkohol do nawalenia się, tylko napój który można degustować tak jak wino, lub spotkać się przy nim z przyjaciółmi. Regionalne browary nie do końca są w stanie sprostać oczekiwaniom, produkują masę piw smakowych, miodowych itp. Prześcigają się w różnych "innowacjach" smakowych, brakuje tylko piwa o smaku śledziowym :) [:)] A nie tego oczekują świadomi konsumenci piwa. Dodatkowym problemem są przepisy obowiązujące w Polsce, bardzo zawiłe i na starcie praktycznie nie pozwalające na rozwój własnego browaru. Przykładem może tutaj być ekipa browaru Artezan https://www.facebook.com/pages/Browar-Artezan/ http://artezan.pl/ gdzie troje piwowarów domowych już od ponad roku walczy z wszelakimi urzędami, próbując otworzyć pierwszy w Polsce browar rzemieślniczy, takich browarów u naszych południowych sąsiadów Czechów jest kilkadziesiąt. Dlatego alternatywą, zresztą nie tylko w Polsce ( Mikkeller, Evil Twin, Rooie Dop) stało się tworzenie browarów tzw. kontraktowych, czyli warzenia własnego piwa w zaprzyjaźnionych browarach. Robią to ludzie związani z piwem od lat, piwowarzy domowi, którzy mają wypracowane własne receptury. Takim browarem, pierwszym w Polsce była Pinta https://www.facebook.com/pages/Browar-PINTA/ http://www.browarpinta.pl/ oni korzystają z browaru na Jurze/Zawiercie.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?