Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lębork. Warsztaty kulinarne. Zaprasza nie Lęborskie Bractwo Historyczne

opr.Robert Gębuś
Lębork. Warsztaty kulinarne. Lęborskie Bractwo Historyczne zaprasza na warsztaty, podczas których poznamy smaki dawnej kuchni

Lębork. Warsztaty kulinarne które zorganizuje Lęborskie Bractwo Historyczne to gratka dla wszystkich miłośników historii gastronomii. Możemy dowiedzieć się przy okazji dlaczego w średniowieczu nie było słodyczy i co jadano wówczas na deser? Babka z pasternakiem i migdałami, ryżowy deser na migdałowym mleku – takie i inne specjały można będzie poznać i samodzielnie przyrządzić podczas warsztatów kuchni dawnej.

Czytaj również:Harcerze upamietnili bitwę pod Arnhem

To już kolejna edycja jesiennych warsztatów dla osób ciekawych tego, co i jak dawniej jadano. Warsztaty odbywać się będą w soboty o godzinie 16.00 w Baszcie nr 32 przy ul. Korczaka 3a (skrzyżowanie ulic Korczaka i Reja). Na 10 października zaplanowano pączki z serem, na 17 października – tartę ze szpinakiem lub migdałami. W listopadzie uczestnicy nauczą się przyrządzać deser ryżowy na mleku migdałowym (7 listopada) oraz babkę z pasternakiem i migdałami (14 listopada). Można wziąć udział we wszystkich lub tylko wybranych zajęciach.

Czytaj również:Gmina zdecydowała o lokalizacji wiatraków

Zgłoszenia należy przesyłać mailem na adres [email protected], każdorazowo do środy poprzedzającej sobotnie zajęcia. Warsztaty współfinansowane są ze środków Powiatu Lęborskiego. Udział w warsztatach jest bezpłatny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lebork.naszemiasto.pl Nasze Miasto