Lębork. Warsztaty kulinarne które zorganizuje Lęborskie Bractwo Historyczne to gratka dla wszystkich miłośników historii gastronomii. Możemy dowiedzieć się przy okazji dlaczego w średniowieczu nie było słodyczy i co jadano wówczas na deser? Babka z pasternakiem i migdałami, ryżowy deser na migdałowym mleku – takie i inne specjały można będzie poznać i samodzielnie przyrządzić podczas warsztatów kuchni dawnej.
Czytaj również:Harcerze upamietnili bitwę pod Arnhem
To już kolejna edycja jesiennych warsztatów dla osób ciekawych tego, co i jak dawniej jadano. Warsztaty odbywać się będą w soboty o godzinie 16.00 w Baszcie nr 32 przy ul. Korczaka 3a (skrzyżowanie ulic Korczaka i Reja). Na 10 października zaplanowano pączki z serem, na 17 października – tartę ze szpinakiem lub migdałami. W listopadzie uczestnicy nauczą się przyrządzać deser ryżowy na mleku migdałowym (7 listopada) oraz babkę z pasternakiem i migdałami (14 listopada). Można wziąć udział we wszystkich lub tylko wybranych zajęciach.
Czytaj również:Gmina zdecydowała o lokalizacji wiatraków
Zgłoszenia należy przesyłać mailem na adres [email protected], każdorazowo do środy poprzedzającej sobotnie zajęcia. Warsztaty współfinansowane są ze środków Powiatu Lęborskiego. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?